arama

Bayram Temizliği En Pratik Nasıl Yapılır?

Bayram temizliği her kadının korkulu rüyasıdır. Bayram temizliği nasıl yapılır? Nereden başlanır? Diye düşünüp dururuz. Ama bunlara vakit harcamayarak pratik bayram temizliği önerilerine geçelim.
bayram temizliği en pratik nasıl yapılır

Bayram yaklaşırken bayanlar olarak en çok strese girdiğimiz konulardan biri de bayram temizliğidir. Misafirler evimize geldiği zaman, kapıdan girince mis gibi temiz bir eve girdiklerini hissettirmek, her bayan için oldukça önemlidir. Bunun içinde kendinizi fazla yormadan en pratik bayram temizliği konusunda size yardımcı olacak kolay ipuçlarını paylaşmak istedik. Ayrıca, bayram temizliğine nereden ve nasıl başlayacağınız konusunda kararsız iseniz bu yazımız tam size göre olacak.

Bayram Temizliği İçin Odaları Önem Sırasına Göre Temizlemek

bayram temizliği en pratik nasıl yapılır

Bayram temizliği yaparken odalarınızı teker teker temizlemek, hatta günlere bölerek bu işlemi yapmak oldukça önemlidir. Örneğin; 4 odanız var ise bayrama en az bir hafta kala önceden başlayıp, en geç bayrama 2 gün kala bitirmelisiniz. Yani her gün bir oda temizlemek hem yorucu olmayacak hem de istediğiniz gibi bir temizlik için vaktiniz bol olacaktır.

Pratik bayram temizliği için öncelikle yatak odasından temizlemeye başlayın. Son olarak ise mutfak ve misafirlerinizi ağırlayacağınız odanızı temizlemek gereklidir. Çünkü yatak odası temizlik esnasında çok fazla girilen odanız değildir. Eğer salon ya da günlük kullandığınız odalardan başlarsanız, temizlik devam ederken bu kısımlar tekrar kirlenecektir. Dolayısıyla bu kısımları en sona bırakıp bayrama yakın süpürmekle, daha temiz kalacaktır. Bundan dolayı önce yatak odası, çocuk odası, salon, balkonlar, oturma odası ve son olarak da mutfağı temizlemelisiniz.

Bayram Temizliği Yaparken Hangi Noktalara Dikkat Edilmelidir?

Temizlik sırası şu şekildedir:

  • Camlar
  • Perdeler
  • Duvarlar
  • Koltuk Silme
  • Mobilya Silme
  • Halıları temizleme

Temizlik yaptığınız odanın öncelikle perde ve camlarından işe başlayınız. Camlarınızı silerken kremsiz bir şampuanı ve nemi emen bezler yerine daha kuru kalan deri bezlerle camlarınızı siliniz. Kremsiz bir şampuanı, hazırladığınız kovanızın içine biraz dökerek camları sildiğiniz takdirde kurulama gerektirmemektir. Dolayısıyla işinizi bir nebze olsun kolaylaştırmış olacaksınız. Bu arada perde temizliği düşünüyorsanız, hemen makineye atın. Böylece siz daha odadan çıkmadan perdeleriniz yıkanır ve hemen asarsınız. Kirli değilse bu işlemi yapmanıza gerek kalmaz.

Hangi odayı temizliyorsanız öncelikle dağınıklığı ortadan kaldırınız. Dağınıklık ortadan kalktıktan sonra pratik bayram temizliği daha kolay olacaktır. Duvarlar genelde bayram temizliğine bırakmak iyi değildir. Eğer önceden duvarlarınızı sildiyseniz, tekrar duvarlarınızı silmeye gerek yoktur. Eğer evde çok fazla yemek kokusu, nemden oluşan küf ya da çok fazla sigara içilen bir ev değilse, duvar silmeyi bayram temizliğinde tercih etmeyiniz.

Koltuk silmeyi planlıyorsanız, bunun içinde güçlü leke çıkartan deterjanlar işinizi kolaylaştıracaktır. Bayram temizliğinde koltuk silme işleminde bez tercihini de iyi yapmalısınız. Koltuklarınız aşırı kirli ise; siz diğer odaları temizlerken koltuk yıkayan firmalarla anlaşarak, oturma odanızı temizleyeceğiniz güne tarih verebilirsiniz. Böylece onlar koltukları temizledikten sonra odayı hemen süpürebilirsiniz.

Bayram Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

bayram temizliği en pratik nasıl yapılır

Temizlediğiniz odanızda altını silmeniz gereken mobilyanızı çekerek, silmeniz gereken yerler varsa ayrı bir kova hazırlayıp, silmeye başlayınız. Bunun içinde önce süpürge ile temizleyip, daha sonra silin. Süpürge ile temizlemeden silerseniz, hemen kovanız kirlenecektir ve ayrıca silerken çok vakit harcarsınız. Ayrıca kinci bir temizlik kovanız mutlaka olmalıdır. Yerleri sildiğiniz kova ile mobilyalarınızı üst kısımlarını silmeyiniz. Çok hijyenik olmayacaktır. Bundan dolayı yerleri ayrı bir temizlik kovası, diğer yerlere de farklı bir temizlik kovası kullanın.

Mutfak da ise dolapların iç kısımları çok kirli değilse, temizliğini sonraya bırakın. Dış kısımlarını mutlaka siliniz. Diğer beyaz eşyalarında dış kısımlarında yağ kalıntıları varsa temizleyiniz. Tabaklarınız dağınıksa düzenleyiniz. Mutfaktaki dağınıklığı mutlaka kaldırın hele ki kullanmadığınız eşyalardan kurtulun. Eğer mutfağınız dar ise mutlaka fazla eşyaları kaldırın ve böylece daha ferah daha temiz şekilde görünecektir. Mutfak perdenizi mutlaka yıkayın ve duvar ya da fayanslarını mutlaka silin. Eğer bu işlemleri yapmazsanız, mutfaktaki yemek kokuları maalesef gidermemiş olursunuz.

Silinecek tüm yerler bittikten sonra artık halılarınızı ister silkeleyin, isterseniz de süpürge ile süpürdükten sonra, temizlik işlemini bitirin. İsteğe göre organik kokular hazırlayıp her odanıza sıkarak mis gibi temizlik havasını yansıtın. Son olarak ise tuvalet ve banyo temizliği yapınız. Özellikle tuvaletin kullanıldığı kısımlar önemlidir.

Son dokunuş olarak dış kapınızda ki fazla ayakkabıları kaldırıp, kapınızın önünü süpürüp, silerek pratik bayram temizliği işlemini tamamlamış olacaksınız. 🙂

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.