arama

Fayans Nasıl Parlatılır, Temizliği Nasıl Yapılır?

Fayans parlatma ve temizleme işlemlerinde kullandığınız yöntemler ve malzemeler önemlidir. Ayrıca düzenli fayans temizliği yaparak, inatçı lekelerden kurtulmuş olursunuz. Peki fayans nasıl parlatılır ve temizlenir diye merak ediyorsanız, yazıya devam edelim.
fayans nasıl temizlenir

Herkes fayanslarının pırıl pırıl olmasını ister ve fayans nasıl parlatılır diye sıkça sorulur. Genellikle banyo, mutfak ve yerlerde bulunan fayansların parlatılması adına kimyasal endüstri ürünleri kapsamında birçok ürünün kullanımı yapılabilir. Bu ürünler solunum sistemi sorunları ve ellerde tahrişe kolaylıkla yol açabilmektedir. Bu ürünlere alternatif olarak kullanılan çevre dostu halk ilaçlarını hazırlamakta mümkündür.

Fayans Parlatma İçin Hangi Malzemeler Kullanılır?

fayans nasıl parlatılır, temizlenir

Fayans nasıl parlatılır sorusuna birçok çözüm vardır. Fayansı hem partlatmak hem de temizlemek için birçok malzeme kullanabiliriz. Ama en sık kullanılan ve deneyimlenen malzemeleri aşağıda bulabilirsiniz. Hangi malzemelere ulaşma imkanınız daha kolaysa fayans temizliği için onu kullanabilirsiniz. Zira aşağıdaki malzemelerin kullanım sonucu birbiriyle aynı olacaktır.

1. Sabun ile Fayans Parlatma

fayans nasıl parlatılır

Sabundan elde edilecek olan çözeltiyi hazırlamak oldukça basittir. Biraz ılık su ve bulaşık sabunu kullanımı gerekir. Özellikle fayanslar üzerinde bulunan yap, kir, kireç ve pasın çıkartılması konusunda iyidir. Ay içinde en azından iki defa bu karışımın kullanılması gerekir. Bu sayede kimyasal ürünlerin kullanımına ihtiyaç kalmaz.

2. Sirke ile Fayans Parlatma

  • 1 bardak sirke
  • Yarım litre ılık su
  • Sprey şişe
  • Sünger ya da fırça

Ilık su içine dökülen sirke karıştırılmasının ardından sprey şişenin içine aktarılır. Fayans yüzeylerine sıkılır ve 10 dakika kadar kirlerin çözülmesi adına beklenmelidir. Yağlardan kurtulmak adına da etkilidir. Ardından sorunlu olan bölge fırça ya da sünger yardımıyla ovalanır. Bir bez ya da uygunsa su yardımı ile alan durulanır. Sonrasında mikro fiber bezle kurulanması gerekir.

3. Sitrik Asit ile Fayans Parlatma

fayans parlatma önerileri

Sitrik asit direk olarak nemli bezin üzerine dökülür ve fayanslara uygulanır. Sitrik asidin fayanslara zarar vereceği düşünüldüğü için birçok kişi tarafından kullanılmaz. Unutulmamalıdır ki, sitrik asit kesinlikle fayans yüzeylerine zarar vermez. Bu ürünü kullanmak istemeyen kişiler limon kullanımı yapabilir. Özellikle banyolarda biriken kireç ve plak lekelerinden kurtulmak adına bir limonun yarısı direk olarak leke üzerine uygulanır. Yani limonla ovma işlemi yapılmalıdır. Kısa sürede kireç lekelerinin ortadan kalktığını görmek mümkündür. Limon uygulaması çok kirli alanlarda haftada 2 defa uygulanabilir.

4. Cila ile Fayans Parlatma

Fayansların üzerinde bulunan lekelerden kurtulmak istiyorsanız araba ve mobilya bakımları için kullanılan cilalardan yardım alabilirsiniz. Bu uygulama fayansın eski parlak yüzeyine kavuşmasına da imkan sağlayacaktır. Ayriyeten birkaç kullanımdan sonra fayans yüzeyi üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturacaktır. Uygulama için banyo ya da mutfak fayanslarının kuru olması gerekir. Cila uygulaması kuru bir bez yardımı ile yapılır. 10 dakika kadar bekletilir ve tekrardan kuru bezle fayansların üzerinden geçilir. Yalnız cila uygulamadan önce tüm fayansların iyice temizlenmiş olmasına dikkat edilmelidir.

Okuduğunuz gibi fayans temizliği gözünüzü korkutmasın. Yukarıdaki temizlik malzemeleri önerileri kolayca temizlik yapabilirsiniz. Burada en önemli nokta ise temizliğin düzenli yapılmasıdır. Düzenli fayans temizliği ile daha kalıcı ve inatçı lekelerden kurtulmuş olursunuz. Daha fazla temizlik önerileri için ekranı aşağı kaydırmaya devam edebilirsiniz.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.